. Ma Gedeon napja van.
Csillagászati bemutató holdfogyatkozáskor
2011-06-15 23:08:31
Csillagászati bemutató holdfogyatkozáskor

Csillagászati bemutató holdfogyatkozáskor

A Vega Csillagászati Egyesület, a Magyar Csillagászati Egyesület és a TIT Öveges Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület szervezésében csillagászati bemutató keretében tekinthették meg ma este Zalaegerszegen az érdeklődők a teljes holdfogyatkozást. A ritka eseményt még különlegesebbé tette, hogy szabad szemmel is látható volt, amint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) átvonult az égbolton.

 

20 óra 30 perckor Bánfalvi Péter a TIT elnöke a szervezők nevében köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, majd röviden ismertette a holdfogyatkozás lényegét, gyakoriságát, okát. Mint elmondta, a holdfogyatkozást a Föld árnyéka okozza, s idén még egy alkalommal, decemberben lesz érzékelhető a jelenség. Az akkori feltételek azonban nagy valószínűséggel nem lesznek kedvezőek a megfigyeléshez, ezért különösen is öröm, hogy ma ideális időjárási körülmények mellett lesz látható a holdfogyatkozás.

Bánfalvi Péter bemutatta a felállított csillagászati eszközt is, mely egy Makszutov-Cassegrain márkájú, számítógépvezérelt távcső. Az eszköz beállításához a hely koordinátáit, a pontos dátumot és időpontot kell rögzíteni, majda számítógép három égitestet viszonyítási pontként használva megkeresi a célpontot.

Az elnök némi célprémiumot is felajánlott a hallgatóságnak, ígérete szerint egy-egy csokoládéban részesül az, aki elsőként megpillantja a holdat, majd később az átvonuló űrállomást.

Mindkét ígérvény gazdára lelt, az igazi örömöt mégsem ez okozta, hanem a ritka csillagászati jelenség látványának élménye, melyben szakértő kalauzolás mellett részesülni még inkább felemelő volt.

Örömteli, hogy sok fiatal is élt a lehetőséggel, s elfogadta a szervezők meghívását. Az esemény a tudományos igényű, mégis egyszerűen és érthetően megfogalmazott magyarázatokkal kiegészítve számukra - s minden megjelent számára - maradandó értéket, csodálatos estét eredményezett.

Köszönet érte a szervezőknek!

IDE KATTINTVA megtekinthetik az eseményen készült fotóinkat.



További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Megoldás Mozgalom (MEMO) “Mintatelepülés” címmel indított pályázatot azoknak a leendő polgármestereknek, aki...
Bővebben >>