. Ma Zita napja van.
Ma indul a 110. magyar labdarúgó-bajnokság
2011-07-15 18:25:12
Ma indul a 110. magyar labdarúgó-bajnokság

Ma indul a 110. magyar labdarúgó-bajnokság

Ma este a Debrecen - Vasas mérkőzéssel rajtol az OTP Bank Liga, a 110. alkalommal megrendezésre kerülő magyar labdarúgó-bajnokság. Először 1901-ben indult útjára a labda hazánkban bajnoki mérkőzésen, az első - öt csapatos - bajnokság győztese a Budapesti TC csapata lett. A bajnokság számos névváltozáson ment keresztül, 2000 óta neve a szponzoroktól függ. A legtöbb bajnoki mérkőzést az Újpest játszotta, a legtöbb bajnoki címet (28) a Ferencváros szerezte, a legtöbbször pályára lépett játékos a ma is aktív kapus, Végh Zoltán.


 

Útjára indul tehát ma a labda Debrecenben, kezdetét veszi a szent őrület, a futball, melyet annyit szidunk, s már alig vártuk, hogy újra szidhassuk...

Tény, hogy a játék hazai színvonala sok kívánnivalót hagy maga után, eredményeinket tekintve évről évre lejjebb süllyedünk, az idei szezon - sajnos - stílszerűen egy menetrendszerű pofonnal indult, az itthon csodacsapatnak kikiáltott Videoton a BL selejtezőjében simán kikapott az élcsapatnak ugyancsak nem nevezhető osztrák Sturm Graz együttesétől. Ami a többi kupacsapatunk szereplését illeti, szintén lehangoló a mérleg, a Kecskemét és a Paks csupán döntetlent ért el saját otthonában - illetve a Paksnak európai mércével mérhető otthona sincs, Székesfehérváron játszotta kupameccsét - szerény, egygólos sikere pedig a Ferencvárost sem teszi a párharc esélyesévé.

Válogatott szinten talán még szomorúbb a kép, nemzeti csapatunk évtizedek óta nem vett részt egyetlen világversenyen sem, utoljára negyedszázada -  1986-ban - lépett pályára magyar válogatott világbajnokságon, Mexikóban.

Akkor, a szovjetektől elszenvedett hatgólos vereség után azt hittük, ennél már nincs lejjebb, ma aranykornak tűnik az akkori időszak...

Bár világszerte az ötvenes években szerepelt válogatott csapatunk - az Aranycsapat - eredményeit  tartják a magyar labdarúgás legfényesebb sikereinek, azért később is értünk el olyan eredményeket, melyeket ma álmainkban sem merünk remélni.

Az alábbi listán összegyűjtöttük azokat a magyar vonatkozású eredményeket, melyek - főként a maiakkal összevetve - sikernek mondhatók. Mint az évszámokból látható, szinte minden évre jutott egy-egy kiemelkedő vagy jó eredmény.

A lista tehát:

1963.   A  Győri ETO az elődöntőig jut  a BEK-ben.

1964.   Tokióban az Olimpián aranyérmes a válogatottunk..  ( Dr. Lakat Károly )

1964.   Az MTK megismételt mérkőzésen a második  helyet szerzi meg a  KEK-ben.

1965.   Az FTC Torinóban egy  mérkőzésen győzi le a Juventust és lesz VVK-győztes.

1966.   Világbajnokság Angliában. Magyarország - Brazília 3:1

1967.   Albert  Flóriáné az   Aranylabda

1968.   Mexikóban az Olimpián aranyérmes a válogatottunk. (  Dr. Lakat Károly )

1968.   VVK: az FTC második

1969.   VVK: az Újpesti Dózsa második

1969.  Marseille: Csehszlovákia-Magyarország 4:1 Nem jutunk ki a VB-re.

1972.   Münchenben az Olimpián ezüstérmes a válogatottunk.

1972.   Belgiumban 4. hely az Európa-bajnokságon.

1974.  Másodízben nem jutunk ki a Vb-re. ( Veretlenül !!!!)

1974.   Az Újpesti  Dózsa  az elődöntőig jut a  BEK-ben, csak  a későbbi győztes tudja megverni.( Bayern  München)

1975.   Az FTC  második helyezést ér  el a KEK-ben (Dinamó Kijev-FTC 3:0)

1978.   VB résztvevők vagyunk.

1982.   Ismét VB résztvevők vagyunk. ( Gólcsúcs:  Salvador  ellen 10:1 )

1985.   UEFA- kupában második a Videoton

1986.   Magyarország-Brazília  3:0 és az utolsó VB-résztvétel.

 

A nyolcvanas évek végéig a hazai labdarúgás minden szempontból felveszi a versenyt Európával és a világgal, a létesítmények és egyéb körülmények megfelelőek, a fizetések ugyan nem magasak, de a focisták juttatásai és kiváltságai mégis kiemelkedő életszínvonalat biztosítanak számukra a vasfüggöny mögötti körülményekhez képest. A foci társadalmi rangja és elismertsége igen magas, nem ritka a hetvenötezres nézőszám sem a Népstadionban.

A rendszerváltásnak nevezett fordulat után aztán minden egycsapásra megváltozott.

A szocialista társadalmi rend felbomlásával megszűntek a támogatók, a nagyvállalatok, ezzel anyagi bázis nélkül maradt a sportág. A pályák harminc százalékát beépítették, az igazolt játékosok száma a korábbiak töredékére csökkent.

Nincsenek valódi tulajdonosok, az időnként feltűnő "megmentők" nagy százaléka szélhámos, nem ritkán köztörvényes bűnöző. A csapatok bevételeiket a játékoseladásra alapozzák, ennek egyik jellegzetes példája az MTK-nál évek óta folyó emberkereskedelem. A klubok adják-veszik az indulási jogot, így létezhetett bodajki Siófok, siófoki Diósgyőr, Kecskeméti Vasas, stb. Az alacsonyabb osztályok presztizse és vonzereje annyira alacsony, hogy a megyei bajnokságok első helyezettjei az esetek többségében köszönik, de nem kérnek a feljutásból. Az utánpótlásnevelés sem megoldott, hiszen a felnevelt tehetség oda megy, ahol a tőke van, Magyarországon csak az játszik, aki külföldön sehol máshol nem kell. A távozott hazai játékosok helyét harmad- negyedosztályú külföldiek veszik át, színvonalukat, játéktudásukat mi sem jelzi pontosabban, mint hogy létszámuk növekedésével azonos tempóban romlott az eredményesség, ma kupacsapataink nem a tavaszt, de az őszt sem érik meg a nemzetközi porondon...

Külön fejezet az átigazolási időszakokban rendre megjelenő hiénafalka, a magukat menedzsereknek nevező kétes kalandorok társulata, akik a zavarosban halászva igyekeznek minél több pénzt keresni ebből az ezer sebtől vérző magyar labdarúgásból is.

Mindeközben a külföldi országok bajnoksága is nemzetközivé vált, de értelemszerűen ott a világ krémje játszik, míg nálunk a világ selejtje. A nemzeti jelleg teljesen eltűnt a fociból, az európai élcsapatok szinte világválogatottat állítanak ki a kupaporondon, de a honosítások következtében még a válogatott csapatok sem nemzetiek.

(A legutóbbi Európabajnokságon például több színesbőrű játékos szerepelt mint fehér, kissé viccesen néztek ki a skandináv négerek, hogy a holland vagy francia válogatott régóta tartó "elfeketedéséről" ne is beszéljünk...)

Míg a világ valamennyi országában hatalmas üzlet a labdarúgás, addig nálunk sorra szűnnek meg, jutnak csődbe patinás egyesületek, a stadionokból elfogynak a nézők, minek következtében a mérkőzések hangulattalanok, unalmasak. A bajnokság lebonyolítása folyamatosan változik, mérkőzéseket tologatnak ide-oda, rendszeresen decemberben játszanak "tavaszi" fordulókat, néhány éve előfordult, hogy a bajnoki címről döntő mérkőzést egy tévécsatorna kérésére éjjel rendezték meg az Üllői úton...

Az sem tett jót a magyar foci megítélésének, hogy a sportcsatornákon a világ legjobb bajnokságainak mérkőzései láthatók nap mint nap, s valljuk be, egy Barcelona - Reál Madrid rangadó után valóban nem könnyű egy Siófok-Paks mérkőzésért lelkesedni...

A magyar futballtérkép is jelentősen átrendeződött, a sportág Budapest-centrikussága egyértelműen megszűnt, az utóbbi években bajnoki címet egyetlen fővárosi csapat sem tudott nyerni.

A futball belső körei belterjesek, ugyanazok az arcok jelennek meg több évtizede a klubok környékén, külföldi edző - bármilyen sikeres is volt korábban másutt - a magyar bajnokságban tartósan nem tudott és nem tud dolgozni ma sem.

Eközben időről időre felbukkan az alvilág is a pályák környékén, egymást követik a bundabotrányok, a fogadási csalások.

A labdarúgás sportból üzletté alakult, így magától értetődik, hogy rosszul működő gazdaság csak rosszul működő futballt eredményezhet. Mindazok a társadalmi problémák, melyek jelen vannak az élet egyéb területein - politika, közszféra, versenyszféra - halmozottan éreztetik hatásukat a fociban.

Mert a labdarúgás még mindig mindenkit érdekel, így is, ezer sebből vérezve is.

Azok is figyelik, azok is beszélnek róla, akik a mérkőzéseken nem jelennek meg, akik napi életében nem vesznek részt. A foci mindenkié, a focihoz mindenki ért, a foci mindig téma volt és téma is marad.

S ez a kis magyar bajnokság így is a miénk, akkor is, ha unalmas, akkor is, ha több külföldi játszik benne, mint magyar, s akkor is ha ezerszer megfogadtuk már, hogy meccsre többet nem megyünk.

Ma tehát megkezdődik a mi 110. magyar bajnokságunk, próbáljuk meg tehát elfogadni, s szeretni is egy kicsit.

Olyannak, amilyen.

Mert a miénk...

 

 - nauratyill -

 

 

 

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>